System Administrator

Colegiul National Silvania

 În jurul anului 1520, în Transilvania, a pătruns reforma religioasă. După două decenii, a pătruns în această zonă, ideologia lui Jean Calvin, privind religia reformată. În centrele urbane importante din Transilvania, în decursul a doar câteva decenii, s-a trecut de la școlile primare protestante, la gimnaziile sau colegiile protestante. În decursul secolelor XVI-XVII, în Transilvania au fost organizate o serie de colegii calvine, dintre care cel din Zalău, înființat în anul 1646. Colegiul din Zalău, sub forma Colegiului Reformat este atestat ca și școală medie din anul 1646. În decursul anilor 1800-1862, sub conducerea directorilor Gyarnathi Samuel și Hiri Ferenc, colegiul se mută pe terenul actual, iar corpul "B" este construit. Predarea s-a realizat în limba latină, după care s-a trecut la predarea în limba maghiară. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea colegiul va fi din nou modernizat construindu-se corpul "A", se introduc discipline noi ca științe ale naturii, educație fizică. În aceste decenii au absolvit colegiul Iuliu Maniu (prim-ministrul României în perioada 1928-1933) și poetul Ady Endre.


     Pe parcursul perioadei interbelice, Colegiul Reformat "Wesselenyi" din Zalău (denumire purtată între anii 1903-1948) se menține ca și liceu (gimnaziu sau colegiu) confesional și maghiar.


     În august 1948 printr-un decret, toate școlile confesionale din România au fost preluate de statul român, astfel Colegiul Reformat "Wesselenyi", devenind Liceul Mixt Nr.2. În anul 1951, poartă denumirea de Scoala medie "Ady Endre", ca în 1960 să fie unificată cu școala medie cu predare în limba română "Simion Barnuțiu". Ulterior a devenit Liceu de Cultură Generală, Liceul de Matematică-Fizică, Liceul Teoretic Zalău, iar din anul 2002 poartă denumirea de Colegiul Național Silvania.

     Personalități care au absolvit colegiul:

Iuliu Maniu - politician român, deputat în cadrul Parlamentului de la Budapesta, prim-ministru al României, președinte al Partidului Național-Țărănesc. A absolvit colegiul în 1890.
Ady Endre - poet maghiar, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX. A absolvit colegiul în 1896.
Biro Lajos - zoolog si biolog care la sfârsitul secolului XIX a întreprins o călătorie de explorare în Papua Noua-Guinee.
Victor Deleu - conducătorul resortului Internelor din Consiliul Dirigent de la Sibiu, primar al Clujului interbelic.

cns_1
cns_2
cns_3
Close Search Window